Artikel Thea van der Laan

“We hebben al heel veel kennismakingsgesprekken gevoerd, met gemeenten, provincie, de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, bedrijfsleven, onderwijs, gedupeerden, belangenorganisaties van inwoners en (historische) verenigingen in de provincie. Er zullen er nog heel wat volgen. Iedereen is kritisch, maar ook positief, zo van: ja, dit moet er komen. Dit mag niet vergeten worden. Wat we willen benadrukken is de veerkracht, de trots en de flexibiliteit van de Groningers. Bezoekers gaan er spelenderwijs iets leren. Ook wel: edutainment. Het moet echt een gezinsuitje worden, want alles wat je met elkaar beleeft, beklijft toch beter dan in een kille vitrinekast. Dus je stapt samen in een virtuele lift de bodem in, op zoek naar aardlagen, een enorme gasbel, boordevol energie. En omdat alles twee kanten heeft: je stapt óók in een kamer met scheuren in de muren, waar je levensecht een beving voelt. Je mag er zelf aan knoppen draaien; hoe stroomt gas door leidingen, hoe werkt waterstof nou eigenlijk? Studenten en scholieren doen proeven in een GasLab, om een bijdrage te leveren aan de energietransitie. Zeg maar: ‘alles van turf tot waterstof’ en wat er nog meer in het vat zit aan innovaties.

Nog een belangrijk onderdeel van EPIQ, hoe het er ook precies gaat uitzien: een waardevol herinneringsdeel. We willen de verhalen van de direct betrokkenen achterhalen, om ze te bewaren voor volgende generaties. Belangrijk, want omdat de impact van de ellende soms nog vers is, kunnen we ons voorstellen dat je als gedupeerde nu nog even zegt: ‘Ik zit er niet op te wachten’. Maar je kleinkinderen straks wel, die hebben het alleen vaag van horen zeggen wat je toen en toen hebt meegemaakt. Eigen verhalen worden bewaard. Groningers worden gezien en gehoord. Genoeg draagvlak, dat is voor EPIQ essentieel! Er komt ook een documentatie gedeelte. Het archief wordt bewaard door de Groninger Archieven en digitaal toegankelijk gemaakt voor bezoekers, misschien met digitale leestafels en een verhelderende route langs de rest. Om dat deel aantrekkelijk te maken, willen we nog meer inspiratie opdoen bij soortgelijke initiatieven om te herdenken en om te beleven. Ons bezoek aan de twee mijnbouwmusea in Limburg is daar een goed voorbeeld van.”

“Het is zinvol dat we elkaar binnen de werkgroep, inclusief adviseur Dirk Mulder, aanvullen. Onze persoonlijkheden zijn heel verschillend, maar we hebben elkaar nodig voor een goed en haalbaar resultaat. Ik ben soms iets te enthousiast, een ander soms iets te oppassend. Ik hak gemakkelijk knopen door; mijn achtergrond is onderwijs (al op mijn 19e als groentje voor de klas!) en ondernemerschap. Die drive en pioniersgeest, die raak je niet kwijt, gelukkig maar. Dat maakt, samen met mijn creativiteit, dat de functie van projectleider goed bij me past. Daarnaast werk ik als re-integratie intermediair voor de gemeente Leeuwarden. Mijn hobby is schilderen. Ook ben ik de bedenker van het Bijenvolkje. Een speurtochtje met BIJ-woordgrapjes. BIJvoorbeeld DichtBIJ, een BIJ die kan dichten met een potloodje achter z’n oor en een dichtbundel onder de arm. Aangeboden aan het dorpshuis CazemierBoerderij Tolbert. Gratis te bezoeken. Mijn hoogste doel is een glimlach!” 

Hoge ambitie

“Over ca. 4 jaar staat EPIQ er. We krijgen dan zo’n 50.000 bezoekers per jaar. We willen graag bouwen op een oude gaswinningslocatie om die als erfgoed te bewaren. We gaan voor hoogstaande kwaliteit, geen houtje-touwtje oplossingen. Het klinkt heel ambitieus, maar ik geloof er in: in 2028 stappen mensen in de trein of in de auto voor een weekendje Groningen met als kers op de taart een leerzame en leuke dag EPIQ. Thuis vertellen ze aan hun buren: dit moet je gezien en beleefd hebben! 

En komen graag een keertje terug.”

Om trots op te zijn

Aanmelden nieuwsbrief

Loading